foregangarnaramp.blogg.se

Resurscentret Föregångarna

Julbak på Stundars

Kategori: livshantering

På tisdagen och onsdagen denna vecka har vi bakat jullimpor, rågbröd, grismunkar och bullar i diverse former på Stundars med Mikael Erikson (Kråkskogsbagaren). Baket skedde i gammaldags bakugn och stämningen var hög. Vi lärde oss att forma vackra limpor, klämma kanelsnurror, snitta bärbullalängder och fläta med fyra flätor. Efteråt är vi nöjda och belåtna men inser att bagaryrket kräver ork i benen.
 
 
 
 


Recept från Stundars av Mikael Erikson

Kråkskogsbagarens surmjölkslimpa (25st limpor á 750g)

4l surmjölk
1l vatten
3l sirap
100g jäst/l vätska
35g/l salt
100g fänkol
5-6kg vetemjöl
3kg rågmjöl

Bulladeg (grisar, bullalängder, örfilar, kanelsnäckor)

4l vatten
400g jäst
35g salt/l vätska
en näve malen kardemumma
300g socker/liter vätska
2 ägg/liter
250g smält fett/l vätska


Rågbröd (ca. 30 st)

4l vatten
100g jäst/liter
1 msk sirap
35g salt/l vätska
2kg jästbrödsmjöl
2kg rågmjöl
Vetemjöl tills degen blir smidig

I väntan på julen...
Johanna, pedagogisk handledare Föregångarna
Foton: Zarah Holmberg

Kommentarer


Kommentera inlägget här: