foregangarnaramp.blogg.se

Resurscentret Föregångarna

Julbak på Stundars

Kategori: livshantering

På tisdagen och onsdagen denna vecka har vi bakat jullimpor, rågbröd, grismunkar och bullar i diverse former på Stundars med Mikael Erikson (Kråkskogsbagaren). Baket skedde i gammaldags bakugn och stämningen var hög. Vi lärde oss att forma vackra limpor, klämma kanelsnurror, snitta bärbullalängder och fläta med fyra flätor. Efteråt är vi nöjda och belåtna men inser att bagaryrket kräver ork i benen.
 
 
 
 


Recept från Stundars av Mikael Erikson

Kråkskogsbagarens surmjölkslimpa (25st limpor á 750g)

4l surmjölk
1l vatten
3l sirap
100g jäst/l vätska
35g/l salt
100g fänkol
5-6kg vetemjöl
3kg rågmjöl

Bulladeg (grisar, bullalängder, örfilar, kanelsnäckor)

4l vatten
400g jäst
35g salt/l vätska
en näve malen kardemumma
300g socker/liter vätska
2 ägg/liter
250g smält fett/l vätska


Rågbröd (ca. 30 st)

4l vatten
100g jäst/liter
1 msk sirap
35g salt/l vätska
2kg jästbrödsmjöl
2kg rågmjöl
Vetemjöl tills degen blir smidig

I väntan på julen...
Johanna, pedagogisk handledare Föregångarna
Foton: Zarah Holmberg

Gästbloggare

Kategori: Allmänt

Hej! 
 
Jag heter Frida, kommer från Åland och går sista året på en linje som heter samhälleliga och sociala vid Ålands Yrkesgymnasium. Jag har gjort min ungdomspraktik som har varit två och en halv vecka lång på Föregångarna och främst på RAMP. Jag har varit med på den dagliga verksamehten och följt med och sett hur det går till på Föregångarna. 
Under min praktikperiod har jag även varit med på seminarium samt Knowhow messan i bottniahallen, vilket var roligt. Det var intressant att se alla de andra utställarna samt prata med ungdomar. 
 
Det har varit en väldigt lärorik och rolig praktik period. Jag har lärt mig jättemycket som jag känner att jag kommer ha nytta av i framtida jobb och studier.
Jag visste inte så mycket om Föregångarna före jag började min praktikperiod men jag har lärt mig att Föregångarna är en verksamhet som satsar väldigt mycket på sina deltagare och att handleda och stöda dem samt hitta lösningar tillsamans med dem. Jag tycker det är bra att det finns ett ställe som Föregångarna och är glad att jag har fått göra min praktik här, för det har som sagt varit väldigt lärorikt och givande.
 
// Frida